Preischotel

Op kerstdag, vlak voor het diner, trok mijn bompa nog zijn botten aan en kroop nog even de hof in omdat hij er op stond mij prei mee te geven. Vandaag de prei dan maar versneden en gebruikt voor een heerlijke vegetarische preischotel.

Recept voor 2 personen:

  • 291220086 kruimige aardappelen
  • 1,5 prei in ringetjes
  • 1 schaaltje quorngehakt
  • witte wijn
  • boter
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper
  • melk
  • sausbinder
  • paneermeel
  • gemalen kaas
  1. Schil de aardappelen, was ze en snijdt ze in stukken. Kook ze 25 minuten in gezouten water.
  2. Stoof de preiringen in een bodem witte wijn met een klontje boter. Voeg er zwarte peper en een klein beetje zout bij.
  3. Maak ondertussen ongeveer 1 dl witte saus met de boter, sausbinder en melk. Kruid met nootmuskaat, zout en peper.
  4. Bak het gehakt lichtjes.
  5. Maak puree van de aardappelen en kruid hem naar smaak.
  6. Neem een kleine ovenschotel. Leg er een laagje puree in, daarop de helft van het gehakt, dan de helft van de prei, een beetje witte saus, weer puree, gehakt, de rest van de prei, witte saus en sluit af met een dun laagje puree. Bestrooi met paneermeel en een beetje gemalen kaas en zet met een paar toefjes boter de schotel 6 minuten onder de grill.

P.S. De liefhebbers kunnen deze schotel ook maken met pastinaakpuree. Neem dan 2 dikke pastinaken in plaats van de aardappelen.

One thought on “Preischotel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *