Greenpan goes brown: de oplossing!!

Vol trots kocht ik vorig jaar mijn eerste GreenPan, beter dan Teflon, goed voor het milieu, niet giftig… Enkele weken later kwam er ook een witte Greenpan bij, want een witte pan, das toch echt mooi. Toen was dat inderdaad.

Ik behandelde mijn pannen steeds volgens aanwijzingen. Geen metalen keukengerei, niet schuren, gewoon zeepsopje. Altijd eerst de pan warmen, dan een laagje veststof opwarmen en dan pas het eten erin. Toch zetten vaak dingen aan. Eieren bijvoorbeeld zijn vreselijk. De pan kreeg hierdoor op de bodem een bruinige kleur. Met een gewoon sopje ging dat niet weg, met azijn ook niet. Cif wordt afgeraden te gebruiken, laat staan een staalspons. Dus dat doe ik ook niet. In plaats van mijn mooie GreenPan heb ik nu dus een bruine pan. Ik heb GreenPan om raad gevraagd, maar ze vinden het blijkbaar de moeite niet om te reageren.

Update: uiteindelijk toch reactie gekregen van verdeler Demeyere. Met de volgende tip. Gebruik geen olijfolie, deze carboniseert snel bij warme temperaturen en geeft een bruine afzetting. Arachide-olie is veel beter bestand tegen hoge baktemperaturen. En de tip hoe ik mijn pan schoon zou krijgen: er water met sodakristallen aan de kook in brengen. Helemaal is het nog niet weg, maar wel zo goed als.

17 thoughts on “Greenpan goes brown: de oplossing!!”

 1. Wel ik ben blij dat ik dit hier lees (niet blij voor jouw pan!). Ik heb net hetzelfde probleem. Ik heb ook zo’n witte pan, wel van een ander Italiaans merk waarvan de naam me nu ontsnapt. Beter dan Teflon enzovoort en zeker niet goedkoop. Kleeft heel snel en ook bruine vlekjes die er met gewoon afwassen en zelfs op lage temperatuur in afwasmachine niet verdwijnen. Ik gebruik deze nochtans alleen voor veggieburgertjes of wat groentjes in te bakken… Ben benieuwd naar het antwoord van GreenPan, als dat ooit komt tenminste! Duimen… De mijne is dan geen GreenPan, maar dit motiveert me zeker niet om er eentje te kopen.
  Groetjes, Annelore

 2. Ik herken je probleem, na een paar keer de greenpan (ook een witte trouwens) te gebruiken zijn er op de bodem ook bruine vlekken ontstaan. Het lijkt als of er bruine druppels zijn opgedroogd. En inderdaad met het traditionele sopje krijg ik dat ook niet verwijderd, en andere producten durf ik ook niet te gebruiken. Al zou ik wel eens willen proberen met azijn, of iets anders niet chemisch…

 3. Ga ik eens proberen. Soda heb ik al eens gebruikt om mandje van de frietketel schoon te maken en dat was toch heel goed gelukt. Merci voor de update!

 4. Bedankt voor de tip over de soda !
  Mijn greenpan is zijn bruine vlekjes kwijt. (afwachten voor hoe lang)
  Ik dacht eerst dat het niet werkte, maar toen ik na het koken van de soda even met een borsteltje in de pan wreef, kwam het los, wat voordien dus niet lukte.

 5. Blij dit te lezen, heb net hetzelfde probleem. Ik heb geen vaatwasmachine, dus alles met de hand en volgens de regels.

  Bij mij kwam het na 1 keer eitjes te bakken in olijfolie… Niet meer doen dus… En ik ga die soda eens gebruiken.

 6. Ik heb altijd gehoord dat olijf olie het gezondste was om te gebruiken en nu wordt er gezegd dat je arachide olie beter gebruikt om te bakken wat moet je nu ?

 7. Olijfolie is zeker niet het gezondste om in te bakken, die info klopt niet, olijfolie is prima voor koude verwerking maar verbrandt snel bij verhitting.

 8. Als een product waar veel reclame rond gemaakt wordt faalt hebben ze altijd een uitleg ! Mijn greenpan ( geen witte ) bakt na een paar maanden aan en verkleurt, ik heb alle regels in acht gehouden en zeker geen olijfolie gebruikt, wel arachide olie ! Ik heb een reactie gekregen van Greenpan en als ik het goed begrijp moet ik avondschool volgen om de Greenpan te hanteren, alsook crémes gaan gebruiken, aub zeg !!! Voor mij is de kous af ! Ik ga wel proberen de pan nog te redden met de sodachristallen, maar hoelang zal het dan duren eer ze terug aanbakt ?

 9. Ik heb mn greenpan terug proper gekregen door te weken in reinigingsmiddel voor vitrokeramische kookplaten en een beetje heet water. Even laten trekken en mooi met een sponsje alle bruine vlekken verwijderd.

 10. hoi iedereen,
  ik heb ook verscheidene greenpannen en allemaal kleven ze wel (en snel) tijdens het bakken, of dat nu met sojabakboter, olijfolie of andere olie is. ook krijg ik ze niet meer proper (bruine aanslag) na klachtenmail hierover raadden ze me aan een wonderspons te gebruiken (zoas van mr proper, speciaal wit sponsje dat je enkel nat dient te maken en dat niets beschadigt) dit help onvoldoende en wat met het onmiddellijk aanbakken?

 11. ook mijn Greenpan bakt zeer snel aan. Het ligt niet aan de vetstof of manier van bakken want met andere pannen gaat alles prima.

 12. Hallo, ik ben juist gebakken patatjes aan het maken in de witte greenpan. Mijn pan ziet bruin maar mijn patatjes niet. Morgen naar de winkel en andere pannen kopen. Ik ben beu om vanalles te proberen. Lage temperatuur of hoge temperatuur, met olie of boter of zonder vetstof niets werkt. Het zal gedaan zijn met dat gesmos.(serieus gefrustreerd)

 13. Heb twee koekenpannen van Greenpan. De grootste (28 cm) bakt vanaf de eerste keer gebruiken aan de kleinere koekenpan veel minder. De verkoper,Bol.com, heeft na mijn klacht de grote pan onmiddellijk vervangen voor een nieuw exemplaar. Helaas ook deze bakt inmiddels aan en is waardeloos in gebruik. Heb alle gebruiksaanwijzingen uitgevoerd maar dat helpt zeker niet. Mijn advies koop een pan van een ander merk, voorkomt een hoop irritatie.

 14. Hallo iedereen

  Ik heb een vraag omtrent de Greenpan ik heb dus langs de buitenkant een bruine laag door te morsen nu met azijn is het wel lichter maar nog niet weg. De vraag hoe dat langs de buitenkant te verwijderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *