Vegetarisch in Montenegro

Voor een vegetarisch culinaire trip moet je zeker niet naar Montenegro gaan. Wil je toch genieten van de gastvrijheid van het land en de mooie natuur, stel je dan best tevreden met hun pizza (niet zo geweldig), hun pasta (met erg veel room/saus), kaas (wel lekker; lokale schapenkaas), een omelet of een slaatje. Voor de rest serveren ze enkel vlees en vis. Wat je natuurlijk ook altijd kan proberen is in een restaurant vragen of ze een warme vegetarische plat voor je willen maken. Als je zelf wil koken: vleesvervangers heb ik er niet gezien, maar groenten, fruit en eieren zijn er goedkoop en overal tot in de late uren te vinden.

In onze eerste verblijfplaats, Kotor, deden we dus maar dagelijks een Italiaan aan en probeerden we met pasta’s en pizza’s toch nog wat te variëren. Montenegrijnen hebben trouwens de gewoonte een kommetje tomatensaus bij de pizza te serveren of hem gewoon vol ketchup te spuiten. Gelukkig heb je hierover zelf controle en doen ze dit niet op voorhand.

In ons tweede dorp, Kolasin, hadden we meer geluk. Niet qua horeca-infrastructuur, maar wel met onze gastvrouw. Wij hadden overnachtingen (zonder maaltijden dus) geboekt bij Apartmani Markovic. Elke dag kwam Desa, onze gastvrouw, spontaan iets lekkers brengen. Of dit altijd de gewoonte is, weet ik niet. Soms kregen we een dessert, soms een hoofdmaaltijd of soep; ze kon heerlijk koken. Hierdoor zijn we bijna niet hoeven te gaan uit eten en hebben daar dus geen problemen gehad met menukaarten te doorgronden en variatie proberen te vinden. Na enkele keren kregen we wel een beetje schrik dat ze plots met enorme schotel vlees voor de deur zou staan, maar die vrees bleek ongegrond. Desa was blijkbaar zelf vegetariër! Een zeldzaamheid in Montenegro. Als je naar Montenegro toewil, is het dus zeker een aanrader bij haar te logeren. Haar huis is ook goed gelegen en bovendien is alles erg proper.

 

Dit zijn de gegevens:

Apartmani Marković
Address
Ulica breze broj 4 , Kolašin, 81210
+382 20 865 331
+382 69 023 074
desacaslav@gmail.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *