Mijn teveel gekochte porcini van even geleden verwerkt. Porcini zijn misschien niet zo goedkoop, maar door hun sterke smaak heb je er ook niet zoveel van nodig.
Ingrediënten voor 4 porties:
- 25 g gedroogde porcini
- 4 tl olijfolie
- 2 preien, in dunne ringen
- 1/2 ui, grof gesnipperd
- 1 teentje look, gehakt
- 280 g verse (bruine) champignons
- 1,2 l groentebouillon
- 1/2 tl gedroogde tijm
- 3 el lichte room
- peper en zout
- Doe de gedroogde porcini met 2.5 dl water in een microgolfschaal en kook 3 minuten. Giet af en vang het weekvocht op (! bewaar dit). Duw met een vork het resterende vocht er uit. Hak de porcini fijn.
- Doe de olie in de kookpot en roerbak de prei, sjalotjes en knoflook ca. 5 minuten.
- Snij de verse champignons in stukjes en doe ze bij in de pan. Roerbak alles enkele minuten totdat de champignons zacht worden. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Voeg de porcini, het weekwater en de kruiden toe.
- Laat de soep afgedekt nog 30 minuten zachtjes koken. Af en toe roeren.
- Schep wat groenten uit de soep en mix de rest met een staafmixer. Roer de room en uitgeschepte groenten er doorheen.