Voor de groentenschotel:
- 250 g aardappelen, in schijfjes
- 125 g wortelen, in schijfjes
- 1/2 prei, in ringen van 0,5 cm
- 250 g broccoli, in kleine roosjes
- 1/2 rode paprika, in repen 1 cm
- 100 g groene asperges, in stukken 3 cm
- 1/2 ui, versnipperd
- 1 teentje look
- 1,5 el bloem
- 75 ml groentenbouillon
- 65 ml melk
- 60 ml room
- 40 g geraspte kaas
- nootmuskaat
- 1 tl bouillonpoeder
- 100 g feta, verbrokkeld
Extra voor de soep:
- vermicelli
- juliennegroenten
- zout
- peper
- 1 bouillonblokje
- Blancheer de groenten achtereenvolgens in 2 liter gezouten water. (Bewaar dit kookvocht voor de soep!). Laat de groenten schrikken onder koud water.
- Hak de uien en de knoflook en bak glazig in de boter. Laat even smoren. Strooi er de bloem overheen en laat nog even verder smoren. Voeg dan al roerende langzaam de melk en groentenbouillon toe. Laat even koken en voeg room en kaas toe. Breng op smaak met nootmuskaat.
- Vet een ovenschaal in en schep de groenten erin. Strooi het bouillonpoeder erover en giet de saus eroverheen. Verbrokkel de feta en strooi die erover. Laat 40 minuten bakken in de oven op 180°.
Voor de soep (voor de volgende dag):
Doe juliennegroenten in de bouillon. Voeg een bouillonblokje en wat zout toe. De laatste 3 minuten de vermicelli toevoegen en afwerken met wat zwarte peper.