Sachertorte/Zwarte Woudtaart

Vandaag voor het eerst Zwarte Woudtaart gemaakt, volgens het bejubelde recept van mijn tante. Ben eens benieuwd hoe hij smaakt.

Ingrediënten:

 • 150 g rietsuiker of mascobado
 • 50 g pure cacao
 • 8 eieren
 • 100 g bloemsuiker
 • 1/8 l (olijf)olie
 • 170 g bloem
 • ½ pakje bakpoeder
 • 1,5 potje noordkrieken
 • 400 ml slagroom
 • beetje bloemsuiker
 • chocoladeschilfers

Recept:

 1. Meng het eigeel met de bloemsuiker, de olie en de cacao.
 2. Klop vervolgens de eiwitten stijf met de rietsuiker of mascobado.
 3. Meng het bakpoeder onder het meel.
 4. Schep nu afwisselend de eiwitten en het meel onder de eiermassa.
 5. Bak het deeg in een grote springvorm (26-28 cm) gedurende 50 minuten op 175°C.
 6. Controleer of de taart gaar is door er met een breinaald in te prikken. Als er geen deeg meer blijft kleven, is de taart gaar.
 7. Afwerking (best na een nacht koelen): slagroom stijf kloppen en er een beetje bloemsuiker onder kloppen. Kersen laten uitlekken. Taart doormidden snijden en bestrijken met slagroom en vullen met kersen. Bovenop de taart een heel dun laagje slagroom en bestrooien met chocoladeschilfers. Afwerken met toetjes slagroom en kersen.

7 thoughts on “Sachertorte/Zwarte Woudtaart”

 1. Amai, wat een prachtexemplaar! Zo mooi heb ik hem nog nooit gemaakt.
  Echt klasse … en zo smaakte hij waarschijnlijk ook.

 2. Als echte Sachertorte fan even vermelden dat Zwarte woudtaart en Sachertorte twee heel verschillende taarten zijn. Sachertorte is een echte chocoladetaart met abrikozenconfituur, gemaakt in Hotel Sacher. :)

 3. Dan sla ik hier de bal ferm mis. Een andere garnituuroptie voor deze taart hier is inderdaad ook wel met crème au beure en abrikozenconfituur.

 4. Maak eens de bisquit op de volgende manier: neem een inox pot en klop de eierdooiers met de griessuiker (geen bloemsuiker) op een klein vuurtje. Draai constant de pot anders krijg je roereieren. Klop deze op tot een 60c°. niet meten met een thermometer maar als je de pot van het vuur haalt en je ziet damp ben je er. vooral blijven kloppen tot je beslag bijna koud is. Nu heb je een warm gebonden eierbeslag. klop nu het eiwit op tot het begint te schiften, een lepeltje schiftsuiker bijdoen en je eiwit stabiliseert. Voeg de bloem en cacao toe aan je dooierbeslag en daarna je eiwit. Een beter bisquit dan dit kan je niet krijgen. Op deze manier heb je ook minder kans op invallen als je de bloem erbij doet. Gebruik vooral geen natriumbicarbonaat (bakpoeder) want dit geeft een bijsmaak. (ben wel een muggezifter he) Om te weten of je bisquit genoeg is, druk je er lichtjes op. Als die veert is hij genoeg. Voeg oook nooit bloemsuiker bij je slagroom, maar griessuiker. Bloemsuiker geeft een.. bloemtextuur, griessuiker smelt. als je je bisquit opensnijdt, probeer dit dan in meerdere laagjes. Tremperen met Anglaisesaus (vanillesaus) aan beide zijden. leg tussen één laagje slagroom en 2 andere lagen chocolademouse. oja, ook kersen uiteraard, liefst geweekt in suikerstroop met flinke scheut kirsch. Chocolademouse maken op basis van Pate à Bombe (warme binding van de eieren): suiker met water 1/3 aan de kook brengen tot 116c° (af en toe afschuimen) dan de eierdooiers al goed roeren ineens onderkloppen. Goed kloppen tot die koud is dit kan best in een kenwood ofzo met klopper op een erg laag tempo. eens koud, chocolade smelten (niet boven de 60c°) Snel onder het beslag mengen (anders krijg je brokjes) en als laatste de slagroom eraan toevoegen. De enige keer dat je bloemsuiker mag gebruiken is bij het afstrooien wanneer de taart klaar is. afwerken zoals boven beschreven. Ik ben wel geen huisman, maar een vakman die fijne pattisserie maakt in een klasserestaurant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *