Een tijdje geleden maakte ik gegratineerde bloemkool met gorgonzola. Weer een experiment voor niets. Ik ben niet voor gorgonzola en hoe ik ook wil, ik zal het nooit met graagte binnenspelen. Nu maakte ik mijn eigen variant met gruyère en spinazie.
- 1/2 bloemkool
- 200 ml kaassaus (gruyère, boter, bloem, melk, nootmuskaat, peper, zout)
- 200 g verse bladspinazie
- een handje pijnboompitten
- Kook de in roosjes verdeelde bloemkool gaar in licht gezouten water (zo’n 12 minuten, prik met een vork om te controleren).
- Maak 200 ml kaassaus: boter smelten, bloem eronder roeren, goed roerend melk toevoegen. Pan van het vuur halen en al roerend de kaas eronder roeren. Kruiden met nootmuskaat, peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 200°.
- Bak de spinazie in olijfolie tot ie geslonken is.
- Rooster de pijnboompitten kort in een droge pan.
- Leg de spinazie op de bodem van een ovenschaal. Leg daarop de bloemkoolroosjes. Giet de kaassaus erover en bestrooi met de pijnboompitten en een klein handje gemalen kaas.
- Zet gedurende 15-20 minuten in de oven. Eventueel wat afgrillen.
Hmmm. Dit kan niet slecht zijn. Binnenkort eens proberen